Lammytterfilé med mandelpotatispuré

Du behöver:
800 g Lammytterfilé
2 msk smör
Marinad
2 msk rapsolja
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 citronskiva
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk honung
Nypa flingsalt
Nypa svartpeppar
Mandelpotatis puré
800 g mandelpotatis
25 g smör
2 dl mjölk varm
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
¼ muskotnöt
Gör såhär:
Lammet:
- Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg sedan köttet med marinaden i en plastpåse, låt ligga ca 30 min.
- Hetta upp en stekpanna på ganska hög värme lägg i smöret.
- När smöret har blivit gyllene lägg i köttet i pannan.
- För rött kött stek köttet i ca 2-3 min på vardera sida och ös samtidigt smöret och marinaden från pannan på filén.
- Låt sedan köttet vila någon minut innan du skär upp det. Serveras med en gång.
Mandelpotatispuré
- Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
- Häll sedan av vattnet och Mosa med hjälp av en elvisp potatisen.
- Tillsätt smör, mjölken (som är varm) och diverse kryddor. Rör tills moset är slätt och smaka av, tillsätt mer krydda vid behov.
bild © emelie smith
Potatissallad med fetaost & vinäger

Till alla härliga grillkvällar och somriga tillställningar är denna potatissallad en given rätt. Den är enkel att göra, god att äta och passar till allt!
Du behöver:
1 kg färskpotatis
100 g fetost
(eller salladsost)
100 g fetost
(eller salladsost)
1 rödlök
3-4 msk olivolja
2- msk vitvinsvinäger
Några nypor flingsalt
Svartpeppar
3-4 msk olivolja
2- msk vitvinsvinäger
Några nypor flingsalt
Svartpeppar
Gör såhär:
- Skrubba och koka färskpotatisen som vanligt, låt potatisen svalna av.
- Skär potatisarna i lagom stora bitar (spara de minsta hela) och lägg i en lämplig skål.
- Därefter skivas löken och blandas i.
- Smula ned fetaosten i skålen och tillsätt sedan olja, vinäger och kryddor.
- Rör om och låt stå till sig 1 h innan servering för bästa smak. KLART!
bild © emelie smith
Jansson ala Smith

Du behöver:
4 potatisar
1 gul lök
125 g anjovis
4 dl grädde
2 msk smör
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
4 potatisar
1 gul lök
125 g anjovis
4 dl grädde
2 msk smör
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
Gör såhär:
bild © emelie smith
- Sätt ugnen på 175˚C.
- Finhacka löken och fräs den i matfettet i en stekpanna.
- Skär potatisen i tunna strimlor.
- Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form med Potatis i botten och överst.
- Koka upp grädden och mjölken, tillsätt anjovisspadet och häll över potatisen.
- Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.
bild © emelie smith