Lammytterfilé med mandelpotatispuré

 

Du behöver:

800 g Lammytterfilé

2 msk smör

Marinad

2 msk rapsolja

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor (pressade)

1 citronskiva

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

1 tsk honung

Nypa flingsalt

Nypa svartpeppar

Mandelpotatis puré

800 g mandelpotatis

25 g smör

2 dl mjölk varm

1,5 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 krm svartpeppar

 ¼ muskotnöt

 

 

Gör såhär:

Lammet:

  1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg sedan köttet med marinaden i en plastpåse, låt ligga ca 30 min.
  2. Hetta upp en stekpanna på ganska hög värme lägg i smöret.
  3. När smöret har blivit gyllene lägg i köttet i pannan.
  4. För rött kött stek köttet i ca 2-3 min på vardera sida och ös samtidigt smöret och marinaden från pannan på filén.
  5. Låt sedan köttet vila någon minut innan du skär upp det. Serveras med en gång.

Mandelpotatispuré

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Häll sedan av vattnet och Mosa med hjälp av en elvisp potatisen.
  3. Tillsätt smör, mjölken (som är varm) och diverse kryddor. Rör tills moset är slätt och smaka av, tillsätt mer krydda vid behov.


 
 
bild © emelie smith

Potatissallad med fetaost & vinäger

 
 
 
Till alla härliga grillkvällar och somriga tillställningar är denna potatissallad en given rätt. Den är enkel att göra, god att äta och passar till allt!
 
 
Du behöver:
1 kg färskpotatis
100 g fetost
(eller salladsost)
1 rödlök
3-4 msk olivolja
2- msk vitvinsvinäger
Några nypor flingsalt
Svartpeppar
 
 
Gör såhär:
  1. Skrubba och koka färskpotatisen som vanligt, låt potatisen svalna av.
  2. Skär potatisarna i lagom stora bitar (spara de minsta hela) och lägg i en lämplig skål.
  3. Därefter skivas löken och blandas i.
  4. Smula ned fetaosten i skålen och tillsätt sedan olja, vinäger och kryddor.
  5. Rör om och låt stå till sig 1 h innan servering för bästa smak. KLART!
 
 
 
bild © emelie smith

Jansson ala Smith

 
Du behöver:
4 potatisar
1 gul lök
125 g anjovis
4 dl grädde
2 msk smör
1 dl mjölk
2 msk ströbröd



Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Finhacka löken och fräs den i matfettet i en stekpanna.
  3. Skär potatisen i tunna strimlor.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form med Potatis i botten och överst.
  5. Koka upp grädden och mjölken, tillsätt anjovisspadet och häll över potatisen.
  6. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.


bild © emelie smith


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com
RSS 2.0