Helstekt Oxfilé med palsternackspuré & primörer
Du behöver:
600 g oxfilé
2 msk smör
Puré
1,5 dl grädde
50 g smör,
3 palsternackor
Nypa salt
Primörer
Knippmorötter
Grön sparris
Syltlök
Sockerärtor
Körsbärstomater
1,5 msk smör
Flingsalt
Sås
50 g smör
1 gullökl
1 tsk Kalvfond
3 msk soja
Salt
1 msk Rörsocker
1 tsk Tomatpure
2 msk röttvin
Gör såhär:
Kött:
1. Salta och peppra filén och förbryn köttet i 2 msk smör2. När köttet fått stekyta, sätt i kötttermometern och in ugnen på ca 175 grader.
Ta ut när termometern visar 53 och låt köttet vila lite innan uppskärning.
Primörer
1. Koka alla primörer separat (utom tomaterna) tills de är krispiga.
2. Hetta upp en stekpanna och lägg i 1,5 msk smör och lägg i ALLA primörer. Stek i ca 3 min.
Sås
1. Smält smöret. Grovhacka löken och fräs på.
2. Tillsätt socker och salt, stek tills gyllene.
3. Häll på vatten och övriga ingredienser.
4. Låt såsen reduceras lite, smaka sedan av och sockra/salta efter beov.
bild © emelie smith
Apple Fritter med calvados crémé frâiche och kolasås
Du behöver:
Lag
1 dl socker
4 msk calvados
2 äpplen
0,75 dl öl
2 msk mjölk
1 tsk kanel
½ tsk salt
1,5 dl mjöl
1 l frityrolja
Calvados Crémé Frâiche
2 dl crémé frâiche
2 tsk vaniljsocker
1 mask calvados
Kolasås
1,5 dl farin
2 dl grädde
Knivsuddsalt
20 g smör
Do like this:
- Skala äpplena, kärna ur och skär sedan äpplena i skivor. Lägg i lagen (calvados och socker) i minst 30 min.
- Sikta ned mjöl, salt och kanel i en bunke och rör försiktigt i öl och mjölk tills det blir en slät smet. Låt stå kallt en stund.7
- Blanda creme fraiche med vaniljsocker och calvados (ta mer calvados om du önskar). Täck över och ställ i kylen.
- Smält smör tillsammans med farinsocker, grädde och salt. Låt koka upp i ca 5 min, ta sedan bort från plattan.
- Värm oljan till 180 c och doppa äppelringarna i frityrsmeten, fritera tills de blir gyllenbruna, ca 2 min varje sida .
- Låt dem rinna av på hushållspapper innan du serverar dem. Strö över lite florsocker som finish och voila!
bild © emelie smith
Silviakaka med touch ala Smith
Du behöver:
6 ägg
6 dl strösocker
3 dl kall mjölk
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
Glasyr:
200 g smält margarin
1 dl strösocker
1 dl florsocker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
2 dl kokos
1 dl Hackad mandel
1 dl Hackade hasselnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj långpannan.
2. Rör ihop ägg och socker.
3. Sikta ned mjölet blandat,vaniljsockret och bakpulvret och tillsätt sedan mjölken.
4. Grädda i drygt 15-20 min. Kolla med sticka! Låt svalna.
5. Smält margarin. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och koka några minuter under ständig omrörning.
6. Rosta kokosen och de hackade hasselnötterna och madeln lite lätt i en torr stekpanna.
7. Bred ut på kakan galsyren på kakan och strö sedan över smaskigheterna . Skär sedan upp i bitar!
NJUUUUUT!!!
bild © emelie smith