Helstekt Oxfilé med palsternackspuré & primörer

 

Du behöver:

600 g oxfilé

2 msk smör

Puré

1,5 dl grädde

50 g smör,

3 palsternackor

Nypa salt

Primörer

Knippmorötter

Grön sparris

Syltlök

Sockerärtor

Körsbärstomater
1,5 msk smör
Flingsalt

Sås

50 g smör

1 gullökl

1 tsk Kalvfond
3 msk soja

Salt

1 msk Rörsocker

1 tsk Tomatpure

2 msk röttvin

 


Gör såhär:

Kött:

1. Salta och peppra filén och förbryn köttet i 2 msk smör
2. När köttet fått stekyta, sätt i kötttermometern och in ugnen på ca 175 grader.
Ta ut när termometern visar 53 och låt köttet vila lite innan uppskärning.
 
Puré
1. Skala och skär palsternacka i bitar. Smält smöret i en kastrull och lägg i tillsammans med
0,75 dl grädde, salt.
2. Sjud under lock tills bitarna mjuknat
3. Tillsätt resten av grädden och mixa till en puré med mixerstav

Primörer

1. Koka alla primörer separat  (utom tomaterna) tills de är krispiga.
2. Hetta upp en stekpanna och lägg i 1,5 msk smör och lägg i ALLA primörer. Stek i ca 3 min.

Sås

1. Smält smöret. Grovhacka löken och fräs på.

2. Tillsätt socker och salt, stek tills gyllene.

3. Häll på vatten och övriga ingredienser.

4. Låt såsen reduceras lite, smaka sedan av och sockra/salta efter beov.

 

 

 

bild © emelie smith


Apple Fritter med calvados crémé frâiche och kolasås

 

Du behöver:

Lag

1 dl socker

4 msk calvados

2 äpplen

 
 Frityrsmet

0,75 dl öl

2 msk mjölk

1 tsk kanel

½ tsk salt

1,5 dl mjöl

1 l frityrolja

 

Calvados Crémé Frâiche

2 dl crémé frâiche

2 tsk vaniljsocker

1 mask calvados

 

Kolasås

1,5 dl farin

2 dl grädde

Knivsuddsalt

20 g smör

 

 

Do like this:

  1. Skala äpplena, kärna ur och skär sedan äpplena i skivor. Lägg i lagen (calvados och socker) i minst 30 min.
  2. Sikta ned mjöl, salt och kanel i en bunke och rör försiktigt i öl och mjölk tills det blir en slät smet. Låt stå kallt en stund.7
  3. Blanda creme fraiche med vaniljsocker och calvados (ta mer calvados om du önskar). Täck över och ställ i kylen.
  4. Smält smör tillsammans med farinsocker, grädde och salt. Låt koka upp i ca 5 min, ta sedan bort från plattan.
  5.  Värm oljan till 180 c och doppa äppelringarna i frityrsmeten, fritera tills de blir gyllenbruna, ca 2 min varje sida .
  6. Låt dem rinna av på hushållspapper innan du serverar dem. Strö över lite florsocker som finish och voila!  

 

 

bild © emelie smith


Silviakaka med touch ala Smith

 

 


Du behöver:

6 ägg
6 dl strösocker
3 dl kall mjölk
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Glasyr:
200 g smält margarin
1  dl strösocker
1 dl florsocker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
2 dl kokos
1 dl Hackad mandel
1 dl Hackade hasselnötter


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj långpannan.
2. Rör ihop ägg och socker.
3. Sikta ned mjölet blandat,vaniljsockret och bakpulvret och tillsätt sedan mjölken.
4. Grädda i drygt 15-20 min. Kolla med sticka! Låt svalna.
5. Smält margarin. Blanda i övriga ingredienser till glasyren och koka några minuter under ständig omrörning.
6. Rosta kokosen och de hackade hasselnötterna och madeln lite lätt i en torr stekpanna.
7. Bred ut på kakan galsyren på kakan och strö sedan över smaskigheterna . Skär sedan upp i bitar!


NJUUUUUT!!!

 

bild © emelie smith



MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com
RSS 2.0