Helstekt Oxfilé med palsternackspuré & primörer
Du behöver:
600 g oxfilé
2 msk smör
Puré
1,5 dl grädde
50 g smör,
3 palsternackor
Nypa salt
Primörer
Knippmorötter
Grön sparris
Syltlök
Sockerärtor
Körsbärstomater
1,5 msk smör
Flingsalt
Sås
50 g smör
1 gullökl
1 tsk Kalvfond
3 msk soja
Salt
1 msk Rörsocker
1 tsk Tomatpure
2 msk röttvin
Gör såhär:
Kött:
1. Salta och peppra filén och förbryn köttet i 2 msk smör2. När köttet fått stekyta, sätt i kötttermometern och in ugnen på ca 175 grader.
Ta ut när termometern visar 53 och låt köttet vila lite innan uppskärning.
Puré
1. Skala och skär palsternacka i bitar. Smält smöret i en kastrull och lägg i tillsammans med
0,75 dl grädde, salt.
2. Sjud under lock tills bitarna mjuknat
3. Tillsätt resten av grädden och mixa till en puré med mixerstav
Primörer
1. Koka alla primörer separat (utom tomaterna) tills de är krispiga.
2. Hetta upp en stekpanna och lägg i 1,5 msk smör och lägg i ALLA primörer. Stek i ca 3 min.
Sås
1. Smält smöret. Grovhacka löken och fräs på.
2. Tillsätt socker och salt, stek tills gyllene.
3. Häll på vatten och övriga ingredienser.
4. Låt såsen reduceras lite, smaka sedan av och sockra/salta efter beov.
bild © emelie smith
Kommentarer
Trackback