Helstekt Oxfilé med palsternackspuré & primörer

 

Du behöver:

600 g oxfilé

2 msk smör

Puré

1,5 dl grädde

50 g smör,

3 palsternackor

Nypa salt

Primörer

Knippmorötter

Grön sparris

Syltlök

Sockerärtor

Körsbärstomater
1,5 msk smör
Flingsalt

Sås

50 g smör

1 gullökl

1 tsk Kalvfond
3 msk soja

Salt

1 msk Rörsocker

1 tsk Tomatpure

2 msk röttvin

 


Gör såhär:

Kött:

1. Salta och peppra filén och förbryn köttet i 2 msk smör
2. När köttet fått stekyta, sätt i kötttermometern och in ugnen på ca 175 grader.
Ta ut när termometern visar 53 och låt köttet vila lite innan uppskärning.
 
Puré
1. Skala och skär palsternacka i bitar. Smält smöret i en kastrull och lägg i tillsammans med
0,75 dl grädde, salt.
2. Sjud under lock tills bitarna mjuknat
3. Tillsätt resten av grädden och mixa till en puré med mixerstav

Primörer

1. Koka alla primörer separat  (utom tomaterna) tills de är krispiga.
2. Hetta upp en stekpanna och lägg i 1,5 msk smör och lägg i ALLA primörer. Stek i ca 3 min.

Sås

1. Smält smöret. Grovhacka löken och fräs på.

2. Tillsätt socker och salt, stek tills gyllene.

3. Häll på vatten och övriga ingredienser.

4. Låt såsen reduceras lite, smaka sedan av och sockra/salta efter beov.

 

 

 

bild © emelie smith


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0